1. Rumpai Laut (potong kecil)
2. Nanas (potong kecil-kecil)
3. Bawang Besar (potong kecil-kecil)
4. Tomato Hijau (Kalau guna tomato merah, acar jadi tak ctk, tomato akan hancur)
5. Lada Besar (potong kecil-kecil)
6. Lobak (potong kecil-kecil)
7. Limau Kasturi
8. Garam
9. Gula
Cara-cara
1. Rumpai Laut dicuci hingga bersih (5-6 kali), rendam semalaman, kemudian cuci lagi hingga bersih (5-6 kali), potong rumpai laut kecil-kecil mengikut saiz yang anda mahu (lebih kurang panjang jari kelingking), rumpai laut yg dah dipotong tadi dicuci sekali lagi sehingga bersih
2. Campurkan Rumpai laut dengan semua bahan-bahan yang lain seperti Bawang Besar, Nanas, Tomato hijau, Lada Besar, Lobak, dan Limau Kasturi. Bubuh Garam dan Gula Secukup Rasa. Gaul semua bahan.
3. Acar @ Lawar Rumpai Laut sedia untuk dimakan...nyummm
Kalau saya lebih suka tak campur lobak, ikut cita rasa @ kreativiti masing-masing bagi menyediakan acar @ lawar rumpai laut, maaf ye sebab tak upload gambar, nti di post yg lain saya akan tunjukkan gambar Acar @ Lawar Rumpai Laut ni, sebab acar rumpai laut semalam dah habis, hehehehe....tak sempat disnap...hehehhehe
Tiada ulasan:
Catat Ulasan