Ahad, 10 Mac 2013

Cara Basuh dan Minuman Air Rumpai Laut

1. Basuh rumpai laut sampai bersih, cara basuh sama macam basuh beras (5 - 6 kali)

2. Rendam rumpai laut yang telah dibasuh tadi selama 1 malam

3. Buang air rendaman rumpai laut, dan basuh lagi lebih kurang 5 - 6 kali dan toskan

4. Campurkan 100 gram rumpai laut dengan 2 liter air kosong untuk direbus

5. Rebus dengan api perlahan lebih kurang 30 - 45 minit. Kacau hingga rumpai laut sebati dengan air

6. Untuk elak bau hanyir, campur dengan tepung gandum @ asam keping

7. Untuk minuman, campurkan 2 ke 3 sudu besar air rumpai laut yg telah direbus tadi dgn madu dan jus oren

8. Air rumpai laut tu boleh bertahan selama 3 - 4 minggu

Tiada ulasan:

Catat Ulasan