Khamis, 14 Mac 2013

Acar @ Lawar Rumpai Laut

Bahan-bahan
1. Rumpai Laut (potong kecil)

2. Nanas (potong kecil-kecil)

3. Bawang Besar (potong kecil-kecil)

4. Tomato Hijau (Kalau guna tomato merah, acar jadi tak ctk, tomato akan hancur)

5. Lada Besar (potong kecil-kecil)

6. Lobak (potong kecil-kecil)

7. Limau Kasturi

8. Garam

9. Gula

Cara-cara
1. Rumpai Laut dicuci hingga bersih (5-6 kali), rendam semalaman, kemudian cuci lagi hingga bersih (5-6 kali), potong rumpai laut kecil-kecil mengikut saiz yang anda mahu (lebih kurang panjang jari kelingking), rumpai laut yg dah dipotong tadi dicuci sekali lagi sehingga bersih

2. Campurkan Rumpai laut dengan semua bahan-bahan yang lain seperti Bawang Besar, Nanas, Tomato hijau, Lada Besar, Lobak, dan Limau Kasturi. Bubuh Garam dan Gula Secukup Rasa. Gaul semua bahan.

3. Acar @ Lawar Rumpai Laut sedia untuk dimakan...nyummm

Kalau saya lebih suka tak campur lobak, ikut cita rasa @ kreativiti masing-masing bagi menyediakan acar @ lawar rumpai laut, maaf ye sebab tak upload gambar, nti di post yg lain saya akan tunjukkan gambar Acar @ Lawar Rumpai Laut ni, sebab acar rumpai laut semalam dah habis, hehehehe....tak sempat disnap...hehehhehe


Tiada ulasan:

Catat Ulasan